Newsletter subscribe

Wydawaj z fantazją

Jak wybrać ekspres do kawy? Czy cena ma znaczenie?

Opublikowane: 14 grudnia 2016 o 13:17   /   przez   /   komentarze (1)

75% Polaków zaczyna dzień od wypicia filiżanki kawy.  Za to prawie 98% naszych rodaków twierdzi, że przygotowanie „małej czarnej” wymaga użycia dobrej jakości sprzętu. Czym trzeba się kierować przy zakupie ekspresu do kawy?  I czy wyższa cena urządzenia sprawi, że parzona w nim kawa będzie smakować, jak ta z najlepszych włoskich kawiarni?

Kawa dotarła do Polski pod koniec XVII wieku, dzięki kontaktom z Turkami. Pod koniec lat 60. stała się najpopularniejszym biurowym napojem.

Początkowo kawę przyrządzano w tradycyjny sposób. Zmielone ziarna umieszczano w naczyniu i zalewano wrzącą wodą. Z biegiem czasu ruszyła masowa produkcja ekspresów, które skracały czas przygotowania napoju i były w stanie sporządzić różne rodzaje kawy. Dziś, oprócz  tradycyjnej „czarnej”, pijemy chętnie m.in cappuccino, espresso i caffè latte.

Zanim kupisz ekspres do kawy

 Przed wizytą w sklepie zastanów się, czego oczekujesz od idealnego ekspresu. W tym celu odpowiedz na trzy pytania, które pozwolą na dobranie maszyny do twoich osobistych preferencji. Oto one:

  1. Jaką kawę pijesz?

Jesteś zwolennikiem czarnej kawy bez dodatków? A może marzy ci się cappuccino z puszystą pianką? Nie każdy ekspres przygotuje twoją ulubioną kawę. Miłośnikom zwykłej kawy, bez dodatku mleka, wystarczy ekspres przelewowy. Jednak jeśli na co dzień pijemy np. latte, musimy zaopatrzyć się w maszynę, która będzie w stanie taką kawę przyrządzić. W tym wypadku dobrym wyborem będzie zakup ekspresu ciśnieniowego.

  1. Czy zależy ci na szybkim przygotowaniu kawy?

Jeśli czas przygotowania kawy nie jest dla ciebie istotny, możesz wybrać ekspres przelewowy. Czas parzenia napoju w tym urządzeniu wynosi ok. 15 minut. Dla mniej cierpliwych, polecamy automatyczne ekspresy ciśnieniowe.

  1. Dla ilu osób dziennie parzysz kawę?

Inna pojemność ekspresu sprawdzi się u singla, a inna u kilkuosobowej rodziny. Ktoś, kto parzy kawę tylko dla siebie, nie potrzebuje urządzenia z dzbankiem o pojemności dwóch litrów.

Przelewowy czy ciśnieniowy – jaki ekspres wybrać?

Ekspres przelewowy

Idealny do parzenia tradycyjnej kawy. Działa w prosty sposób: podgrzana woda przelewa się przez umieszczoną w filtrze kawę i trafia do stalowego termosu lub żaroodpornego dzbanka. Kawa z ekspresów przelewowych zwykle jest mocniejsza i zawiera więcej kofeiny, niż ta przygotowana w ekspresie ciśnieniowym.

Ceny solidnych ekspresów przelewowych  wynoszą ok. 500-800 złotych.

 Ekspres przelewowy, jak każde urządzenie tego typu, posiada listę wad i zalet.

 

Zalety ekspresu przelewowego

Wady ekspresu przelewowego

+ tańszy niż ekspresy ciśnieniowe,

+ łatwy w użyciu,

+  spora pojemność dzbanka sprawia, że można w nim przyrządzić kawę dla dużej ilości osób jednocześnie,

+ przygotowana w nim kawa zachowuje ciepło nawet przez kilka godzin.

– obowiązek zakupu papierowych filtrów (jeśli ekspres nie posiada wbudowanego filtra),

– dłuższy czas przygotowania kawy, średnio ok. 15 min.,

– nie można w nim sporządzić, np. latte czy cappuccino,

– kawa w ekspresach przelewowych jest słabiej filtrowana, przez co napój zawiera substancje drażniące żołądek.

 

Wskazówka: Czas pracy ekspresu przelewowego można skrócić, wybierając model z wbudowanym młynkiem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy pod dzbankiem umieszczono podgrzewającą płytę, która pozwoli  kawie dłużej zachować ciepło.

Pamiętaj:  Do ekspresów przelewowych zawsze używamy grubo zmielonej kawy.

wez-pozyczke-3

Ekspres ciśnieniowy

Jak wskazuje nazwa, woda w tego rodzaju ekspresach tłoczona jest pod ciśnieniem, dzięki czemu napój zostaje odpowiednio przefiltrowany. Do gotowej kawy trafiają m.in. cukry, tłuszcze i proteiny. Natomiast wszelkie kwasy i substancje drażniące nasz żołądek zostają w fusach.

Ceny przyzwoitych ekspresów ciśnieniowych nie należą do niskich i zaczynają się od:

  • 200 zł za prostą kawiarkę,
  • 400 zł za ekspres na kapsułki,
  • 1300 zł – 3000 zł za ekspres kolbowy,
  • 5000 zł za automat.

Wyróżniamy różne rodzaje ekspresów ciśnieniowych

  • Kawiarka 

Jest ekspresem niskociśnieniowym (ok. 4-5 barów).  Składa się z pojemnika na wodę, sitka na kawę i dzbanka. Do wykonania kawiarek wykorzystuje się aluminium, stal i porcelanę. Najtrwalsze, a zarazem najdroższe są kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej.  Moka pozwala na przyrządzenie maksymalnie sześciu filiżanek kawy (przy czym jedna filiżanka to ok. 50 mililitrów).

  • Ekspres ręczny (kolbowy)

Przeznaczony do manualnej obsługi. Nie posiada wbudowanego młynka! Wyposażony w mocowaną kolbę i specjalne sitko, do którego wsypujemy kawę. W zależności od ilości dozowników, pozwala jednocześnie przygotować jedną lub dwie filiżanki napoju. W droższych modelach  znajdziemy również dyszę do spieniania mleka. Dzięki temu możliwe jest przyrządzenie  białej kawy typu cappuccino i latte .

  • Ekspres automatyczny

 Samodzielnie ustala stosunek kawy do wody, przez co użytkownik ma mniejszy wpływ na wybór parametrów napoju. Posiada wbudowany młynek i dwa bojlery, więc można przygotować nim dwie filiżanki kawy jednocześnie. Ponadto w droższych modelach istnieje możliwość automatycznego tworzenia kawy z dodatkiem mleka. Automaty można spotkać w dwóch wariantach:  ekspres wolnostojący lub taki pod zabudowę.

  • Ekspres na kapsułki

Do przygotowania wywaru wykorzystuje specjalne kapsułki. Każda z nich jest pakowana próżniowo i zawiera drobno zmieloną kawę. Pojedynczego kapsla można użyć tylko raz (jedna kapsułka= jedna filiżanka kawy). Ekspresy tego typu  umożliwiają  parzenie  różnej  kawy, ale narzucają użytkownikom wybór producenta.

Zalety ekspresu ciśnieniowego

Wady ekspresu ciśnieniowego

+ większość ekspresów tego typu ma wbudowany podwójny dozownik

+ posiada system spieniania mleka,

+ przygotuje różne rodzaje kawy, od klasycznej „czarnej” po warstwową latte,,

+ oszczędza czas potrzebny do przygotowania kawy

+ dobrze filtruje, dzięki czemu kawa nie zawiera szkodliwych substancji

+ dzięki dodatkowym funkcjom oszczędza energię i pozwala przyrządzić kawę o wyjątkowym aromacie.

– droższe niż ekspresy przelewowe,

– mniejsza kontrola nad proporcjami kawy i wody.

Wskazówka: Prawdziwi smakosze kawy mogą zainwestować w ekspres, który posiada funkcję wirowania kawy i mleka. Wzmocni ona aromat wywaru i sprawi, że mleko będzie przypominać delikatną piankę.

Pamiętaj! Do ekspresu niskociśnieniowego wykorzystujemy średnio zmieloną kawę, do wysokociśnieniowego ziarna muszą być drobno starte.

W sklepach są dostępne także ekspresy przelewowo-ciśnieniowe, które łączą omawiane wyżej funkcje. Ich ceny średnio wahają się od 1300 zł do  2500 tys. zł.

Parametry ekspresów do kawy

Wiemy już jakie rodzaje ekspresów do kawy są dostępne w sklepach. Przyjrzyjmy się zatem  parametrom, które pomogą w wyborze idealnego urządzenia. Przed zakupem ekspresu szczególną  uwagę zwróćmy na:

Ciśnienie (dotyczy ekspresów ciśnieniowych)

Wartość ciśnienia, wyrażana w barach, określa siłę z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę. Do przygotowania dobrego espresso potrzebujemy minimum 9 barów. Najlepsze są ekspresy, w których ciśnienie wynosi ok. 15 barów. Wysokie ciśnienie gwarantuje m.in przyrządzenie kawy o soczystym aromacie, bez szkodliwych dla organizmu substancji.

Moc grzałki

Moc grzałki  podaje szybkość z jaką urządzenie nagrzewa wodę. Im większa moc ekspresu, tym szybciej jest on gotowy do użycia. W zależności od rodzaju urządzenia, czas ten wynosi  od kilku minut do kilkunastu sekund. Moc grzałek w ekspresach przelewowych wynosi od 550 W do 1700 W, w ciśnieniowych  nawet do 2650 W. Do przygotowania espresso potrzebna jest woda o temperaturze ok. 90◦. Ekspresy ciśnieniowe stosują kilka metod podgrzewania wody. Najpopularniejsze to ogrzewacz przepływowy lub boiler.

Pojemność zbiornika na wodę

Im większy pojemnik, tym rzadsza potrzeba wymiany wody. Warto jednak gabaryty dzbanka dobrać do swoich preferencji. Duże pojemniki są wygodniejsze, ale jeśli kawa stoi w nich zbyt długo, straci swój aromat.

Filtry

Przy zakupie ekspresu automatycznego zwróćmy uwagę na to, jakiego rodzaju filtry on posiada. Szczególnie użyteczne są filtry antychlorowe i węglowe. Pierwszy z nich usunie nieprzyjemny zapach, drugi oczyści wodę z bakterii.

Wskazówka: Osoby ceniące komfort mogą dodatkowo sprawdzić parametry młynka i dyszy do spieniania mleka.

Czy droższy ekspres jest lepszy?

Droższe ekspresy do kawy posiadają wiele pożytecznych rozwiązań, których nie znajdziemy w tanich odpowiednikach. Mowa tu m.in. o specjalnym wyświetlaczu LCD. Informuje on na przykład o konieczności opróżnienia pojemnika i wymianie filtra. Pożądaną cechą jest również możliwość regulacji mocy i tzw. funkcja thermocream, dzięki której kawa zyskuje kremową konsystencję. W tanich ekspresach na próżno szukać również opcji samoczyszczenia.

Ale to nie dodatkowe funkcje są najważniejsze. Tani ekspres nie przyrządzi wysokiej jakości kawy. Jego użytkownik na przygotowanie wywaru poświęci więcej czasu, a w zamian dostanie  kawę, w której obecne są szkodliwe substancje. Taka kawa nie tylko jest niezdrowa, ale też nie smakuje szczególnie dobrze. Kupując tani ekspres, możemy zapomnieć o degustacji rodem z włoskiej kawiarni.

Przy obsłudze imprez okolicznościowych, w ciągu jednej nocy, parzę nawet kilkadziesiąt kaw. Zawsze używam wysokiej jakości produktów, własnoręcznie ścieram ziarno w młynku żarnowym i wybieram odpowiedni ekspres do kawy. Ze swojej strony nie polecam ekspresów na kapsle. Owszem samo urządzenie nie jest drogie, ale ceny kapsułek często są zaporowe

– mówi pracownik cateringu Justyna Kasprzyk.

Dlaczego warto zainwestować w nieco droższy ekspres do kawy? Odpowiedź jest prosta. Kawa parzona w dobrej jakości ekspresie jest zdrowsza i ma wyjątkowy smak.

Tylko dzięki właściwemu urządzeniu, możemy pociągnąć łyk swojego espresso i poczuć się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni.

Jak wybrać ekspres do kawy? Czy cena ma znaczenie?
4.75 z 4 głosów.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Komentarz
Imię Email WWW

  • 9 lutego 2018 o 11:39 kawowa miłośniczka

    Wybór ekspresu do kawy nie jest łatwy i niestety w większości przypadków cena ma duże znaczenie. Kupno najtańszego ekspresu nie na wiele się zda, a jakość przyrządzanej kawy będzie pozostawiała wiele do życzenia.

    Odpowiedz